Cestovanie s dieťaťom: Kapverdský ostrov Sal a malé dieťa, ide to k sebe?

Kapverdy a konkrétne ostrov Sal sa v lete 2013 objavuje ako novinka na slovenskom trhu dovolenkových destinácií. Kapverdy a ostrovy boa Vista, či Sal sa skôr objavovali ako exotická destinácia počas zimy. Časy sa menia a možno aj dopyt dovolenkárov spôsobil, že Kapverdy sú dnes už aj letnou destináciou. Možno aj vy premýšľate nad cestovaním na tieto ostrovy a tak sa možno oplatí trochu viac hovoriť o týchto ostrovoch, prípadne konkrétne o ostrove Sal, kam mieri najviac turistov. Aj keď ide o vzdialenejšiu destináciu, stále možno hovoriť o mieste vhodnom aj pre najmenších. Nezabudnite pre svojho najmenšieho pas s jeho vlastnou fotografiou. Mamičky s deťmi mávajú pri vízovom okienku prednosť pred celým veľkým radom ľudí.

Riu Funana Garopa

Hotel RIU Funana, © photo by Tom Galierik

O ostrove Sal
Ostrov Sal je typicky africký. Čierne obyvateľstvo hovorí portugalsky a kreolsky, je celkom priateľské, pri cestovaní sem nie je potrebné žiadne očkovanie a ani žiadne špeciálne doklady, či nutné registrácie. Pri vstupe sa platí vízum, ktoré nemožno chápať ako vízum do USA, či Ruska, ale skôr ako len vstupný poplatok na základe ktorého sa dáva pečiatka do pasu. Prilietava sa na letisko, ktoré sa nachádza v strede ostrova a ďalej sa prechádza klimatizovanými autobusmi na juh do letoviska Santa Maríe, ktorá bola kedysi len rybárskym mestečkom, dnes turisticky dá sa povedať prosperujúcim kapverdským letoviskom. Tam sú všetky hotely, ktoré nájdete v ponuke CK. Kapverdy a detiBuď priamo pri mori, jeden dokonca takmer v mori a pár ďalej od mora v mestečku, alebo pri inom hoteli. Hoteli sú čisté a udržiavané, s pomerne dobrou stravou aj pre deti.

Dieťa a Sal
Deti v rozmedzí rokov 1 rok až 6 rokov sa naozaj na Sale objavujú a cestujú. Pokiaľ rodičia veria, že dieťa vydrží bez problémov let v trvaní 6 hodín z Bratislavy na Sal a to isté aj naspäť bez medzipristátia, potom je predpoklad, že by nemusela byť cesta problematická. Záleží však na rodičoch, ako inak, či riskujú cestu s malým dieťaťom na miesto, ktoré sa síce snaží byť ideálne aj pre rodinnú dovolenku, no v prípade vážnych zdravotných komplikácií a nutnosti vyhľadania lekárskej starostlivosti nemusí ísť o plne dostupnú a kvalitnú starostlivosť. Deti choré, prípadne potrebujúce liečbu a konkrétne lieky by nemali riskovať dostupnosť ich liečby, či jej absenciu vycestovaním takto ďaleko. Odporúča sa informovať už cestovnú kanceláriu pred cestou, ktorá môže zabezpečiť detskú postieľku, alebo sa informovať ohľadom tejto možnosti. Pre deti od 2 rokov môže byť zaujímavý hotel Oasis Atlantico Belorizonte, pri ktorom sa nachádza perfektná čistá pláž s čistým morom. V samotnom hoteli sú celkovo až dva detské bazény s malou vodou a jedno pieskovisko s preliezkami, kde je nutné mať dozor dospelého, nemožno tam dieťa nechať a odísť. Oasis Atlantico má jednu nedokonalosť a to takú, že bungalovy bližšie pri mori majú svoje prístelky pre deti vyriešené ako zariadenie v menšej miestnosti pripomínajúce skôr policu. Je dosť široká aj pre dieťa do 6 rokov, len to nevyzerá ako posteľ. Deky a vankúše s prikrývkou sú k dispozícií na každej izbe. Hotel ponúka aj animácie, nie počas celého dňa. Vo vybrané dni je možné aj tancovať a iná aktívna zábava, kde sú vítané aj deti napríklad od 5 rokov.

Kapverdy a deti

Výborné služby majú hotely RIU Funana Garopa, alebo Melia Tortuga. Oba hotely sú na vysokej úrovni a to aj v prípade návštevy detí. Tam sú na deti pripravení detským ihriskom, bazénikmi, pozvoľným vstupom do bazéna a aj animáciami. Hotel menej vhodný pre deti je Dunas del Sal, ktorý je určený skôr pre dospelých, starších, samotný hotel sa vyznačuje relaxom a menším wellness. V hoteli Vila de Farol majú animátorku, ktorá sa deťom venuje v detskom kútiku, prípadne animátori zabávajú návštevníkov a aj deti programami. Nachádza sa tu aj menšie detské ihrisko, no klientela hotela je možno až z 90 percent talianska a tak je možné, že sa čo to po taliansky priučíte vy a aj vaše dieťa.

Podmienky a starostlivosť o dieťa
Ostrov je teplý, slnko sa nachádza takmer presne nad hlavami počas poludnia, čo znamená, že sa nachádzate blízko rovníka. Teraz sa niektoré mamičky istotne zhrozia od preľaknutia príšernej horúčavy. Kapverdám na tejto strane nahráva fakt, že je tu prúdenie vzduchu a tak pre neustálu veternosť (nie silný vietor, ale pofukovanie) je pocitová teplota niekde celkom inde. Netreba sa teda báť, že by ste sa piekli vo vlastnej šťave, no určite netreba podceňovať fakt, že pre zdanlivé slabé slnko sa netreba chrániť opaľovacím krémom. Omyl. Práve preto, že slnko necítiť a cítite sa počas celého dňa príjemne, môže prekvapiť červená spálená pokožka. Spálených ľudí je vždy na ostrove dostatok hneď po prvom dni slnenia sa. Určite je preto nevyhnutná ochrana opaľovacím krémom. Pokojne aj tridsiatkou, v prípade detí opaľovacím krémom vhodným práve pre ne. Používajte pokrývku hlavy a využívajte krytie slnečníkmi. Väčšina hotelov ich má bezplatné a svoje vlastné, rovnako ako ležadlá. Deti nenechávajte ležať na zemi na uterákoch. Ležadiel býva dostatok, okrem toho pofukovanie vetra by mohlo zaviať piesok do detských očí. Pre slnko je dobré využiť detské slnečné okuliare. Ako rodičia majte okuliare tiež, to bude inšpirovať dieťa mať tiež okuliare. Snažte sa mu vysvetliť nutnosť slniečka. Detské oči sú oveľa zraniteľnejšie, pretože si neuvedomujú slnko a môžu sa nechať osvetliť na priamo opakovane.

Dieťa a pláž na kapverdskom Sale
Dieťa na miestnych plážach nájde skutočné vyžitie. Mokrý piesok je výborný na stavbu hradov z piesku a obrovská rozľahlá pláž ho má naozaj dostatok aj na milión hradov. Pláž je čistá. Ohorky z cigariet a rôzny odpad je tu skôr pre ignoráciu samotných hotelových hostí, no starajú sa o ňu hádam pri každom hoteli. Čisto, až veľmi čisto je pred každým väčším rezortom. O mori ani nehovoriac. V mori nie je nič, ježkovia tu neexistujú, o medúze tu turista nepočuje. Napríklad pred hotelom Oasis Atlantico sa nachádza veľmi pekná čistá pláž a pozvoľný vstup do mora vhodný aj pre deti. Pokiaľ máte doma veľmi dobrého plavca, ktorý pláva s tatinom aj na otvorené more, počítajte s tým, že prúdy pomaly smerujú na západ, smerom k hotelu Vila de Farol, Criuola, a RIU Funana Garopa. Niekedy tu môžu byť väčšie vlny a tak sa stačí mať na pozore. More inak stále čisté, ráno, večer, podvečer, po búrlivejšom období, či po vlnách. Žiadne riasy. Pri pobreží pri pláži sa nedržia ani žiadne mušle, kamene, či nejaké prekvapenia. Skrátka čisto. Pri hoteli Odjo D´Agua, ktorý sa nachádza viac v centre Santa Maríe sa môže v mori objaviť sem tam čierny lávový kameň, ktorý je však veľmi dobre viditeľný. Zlatistý piesok totiž pri čiernych ojedinelých kameňoch tvorí kontrast.

Riu Funana Garopa

Pri hoteli RIU Funana sa tiež nachádza pozvoľný vstup, no nie tak pozvoľný ako v prípade úplného juhu ostrova. Pri hoteli RIU ide prevažne o západné pobrežie južnej časti ostrova, ktoré je oproti ostatným hotelom spolu s Melia Tortuga skôr v pravom uhle. Je tu taktiež veľmi jemný piesok zlatistej farby, na niektorých miestach má čierne vlnové pruhovanie. To však nie je nečistota, ako si môže niekto myslieť na prvý dojem, ale ide o čierny sopečný piesok. Presne to isté rovnako tvorené a dopravené na pláž, ako klasický piesok. Na niektorých miestach môže byť vstup do mora menej pozvoľný ako v prípade juhu ostrova. Pláž na niektorých miestach môžu len lokálne na asi jednom metri štvorcovom zarastať malé rastlinky podobné na u nás pestované skalničky (nepichľavé dužinaté lalôčkovité lístočky obrastajúce malé pieskové kopčeky. Tie tvoria úkryt pre tých, čo by sa radi opaľovali nahí.)

Tip: je dobré mať so sebou aj pre každý prípad panthenol. Nezabudnite hračky do piesku, nech má dieťa o zábavu postarané.

Kočík na Sale
Kočík si môžete zobrať na palubu, prenáša sa ako batožina v batožinovom priestore. Odporúčaný býva na takéto cesty športový skladací v štýle bugina, golfový kočík. Plastové kolieska nebudú to pravé. Skúste preto voliť skôr kočík s gumenými a nafukovacími kolieskami, keďže pred hotelom a smerom na centrum Santa Maríe sú dlažobné kocky tvoriace chodníky. Promenáda pri južných hoteloch Santa Maríe je taktiež dláždená. Piesok prekonávajúce kočíky sú výhodou. Pláž pokrýva jemný a čistý piesok. V rámci hotelových areálov je určite kočík výhodou na presúvanie. Napríklad k raňajkám, k obedom a večeriam. Kočík je viac menej zbytočný v prípade, ak idete poznávať ostrov na niektorom z okruhov. Prevažná väčšina prírodných zaujímavostí je skalnatá a bez rovnej cesty vhodnej pre kočík. Terén a natriasanie môže dieťa mať napríklad v úvode návštevy krátera vyhasnutej sopky, v ktorom sa dnes dá kúpať a vychutnávať účinky ako v Mŕtvom mori. Tam kočík využijete na usadenie drobca kým ste vo vode. Voda nebude vhodná pre deti. Stačí jedno prsknutie, alebo pretretie očí vysoko-mineralizovanou vodou a problém je na svete. Nie každému dieťaťu vysvetlíte, že slaná minerálna voda nepatrí do očí. Inak sú kočíky problémom na okruhoch a odporúčaný je skôr spôsob zavesenia do plachty, či použitie nosiča na tele rodiča.

Strava v hoteloch
Hotely na Sale na šťastie ponúkajú veľmi dobré služby. Odporúčaný je all inclusive, ktorý uberá starosti so zháňaním a varením jedla. Kto tvrdí, že all inclusive je pre snobov a namyslených pracháčov, sa hlboko mýli. Názor z nemenovaného rádia je výrazne nesprávny. Napríklad ak si chcete odpočinúť aspoň jeden týždeň v roku a oddýchnuť si od starostí so zháňaním jedla a jeho prípravou, má každý právo a možnosť využiť all inclusive, ktorí sa postará o celodenné stravovanie a v prípade dieťaťa na dovolenke s rodičmi je neoceniteľnou výhodou. Nielen preto, že vychádza v mnohých krajinách oveľa lacnejšie a ponúka menej starostí a naháňania. Ponúka priestor na mix, skúšanie, testovanie a pre premenlivosť chutí dieťaťa sa dá kúzliť. Mnoho hotelov ponúka bežné sladené nápoje ako Coca Cola, Fanta, Sprite, okrem toho sú tu džúsy, limonády, čistá voda, balená voda, ale aj v niektorých hoteloch portugalská prírodne perlivá voda, alebo mlieko (prevažne pri raňajkách, no väčšie hotely aj pri obede). Stále v rámci all inclusive. Pestrý býva výber ovocia, napríklad melóny a jeho variácie, jablká, kiwi, banány, ananás a rôzne kompóty, cukrovinky, dezerty, koláče, slané aj sladké pečivo a

Nebezpečenstvá a riziká
Na Sale nie sú známe žiadne prípady únosov detí a ani nič, čo by sme videli vo filmoch z Afriky. Sal je viac európsky, ako bývalá portugalská kolónia má viditeľný vplyv Európy a vzťah k turizmu. Deťom nehrozia nebezpečenstvá. Mimo hotel stačí dávať pozor na hygienu najmenších, napríklad pri návšteve mesta, nech nebehá samostatne. V letovisku sa môžu objaviť túlavé psy. Ide však o miestne psy, ktoré neútočia, vlastne čuduj sa svete jedinú škodu, ktorú robia je, že na pláži môžu brechať. Pri ich pozorovaní si však všimnete, že brešú na predajcov suvenírov a ponúkačov výletov, či zapletania vlasov. Domorodcov odháňajú od turistov, aj keď ani domorodcovia nie sú zlí. Psi pochopili, že ak ľudia často reagujú zamietavo, asi nebudú vždy ponúkači služieb vítaní a tak ich odháňajú aspoň brechotom. Je to občas zábavný pohľad najmä pre všímavejších turistov, ktorí pochopili, že majú ochrancov. Pes sa môže objaviť v blízkosti letoviska Santa María, no nie je to podmienkou.
S cigaretami sa môžete stretnúť len vonku pri baroch, nie však v baroch. V prípade priestorov pre animácie, ktoré nie sú uzavreté, sa môžete stretnúť s fajčením.

Zhrnutie:

  • pozor na slnko, chráňte dieťa opaľovacím krémom. Nepodceňujte pocitovú teplotu
  • pozor na možný vietor (nie víchor, samozrejme), výhodou je čiapka chrániaca uši najmenších
  • bohaté stravovanie pre deti a možnosti zábavy pre deti hľadajte prevažne vo väčších hoteloch
  • more je pozvoľné a pláž s morom veľmi čisté, v mori nečíhajú prekvapenia
  • let trvá približne 6 hodín, preto je nutné počítať s takto dlhým časom pri dieťati

Na článku spolupracoval autor a fotograf zo stránok Kapverdy.1q.sk. Ďalšie informácie o Kapverdách je možné nájsť aj na stránkach Kapverdy.cestovanie.biz.

...

You must be logged in to post a comment Login

Pokračovaním návštevy webstránky súhlasíte s používaním Cookies podrobnosti

BABATKO.SK používa Cookies

Magazín BABATKO.SK k svojmu fungovaniu využíva reklamné plochy, ktoré môžu pracovať so súbormi cookies. Súbory cookies v konečnom dôsledku používa, pretože nemá na výber. Dnes takmer všetky stránky používajú Cookies. Cookies sú súbory, v ktorých sa nachádzajú údaje o vašich záujmoch, orientácii na určité konkrétne oblasti záujmov, vekovú kategóriu a tiež umožňujú reklamným plochám zaistiť relevantnú reklamu aj k pohlaviu. Tieto stránky neuchovávajú osobné údaje o Vašej osobe, žiadne citlivé údaje súvisiace s adresou, heslami, alebo ďalšími prístupovými údajmi do stránok, zabezpečených prostredí a podobne. Zberom cookies nedochádza k zachytávaniu hesiel, ani osobnej komunikácie. Využívať ich môže Facebook, Google, alebo mnoho iných systémov.
Toto hlásenie a upozornenie vyplýva z povinnosti európskych zákonov upozorňovať na zber a čítanie Cookies. Internetom nazvaný zákon ako absurdný, ukladá povinnosť portálom upozorňovať na zber cookies, ktorý je pritom bežnou súčasťou online práce s počítačmi viac rokov.
Používanie cookies najlepšie definuje prehlásenie samotného Google:

Ako používa spoločnosť Google súbory cookie


Cookie je krátky textový súbor, ktorý do prehliadača odosielajú navštívené webové stránky. Webovým stránkam umožňuje zapamätať si informácie o vašej návšteve, napríklad preferovaný jazyk a ďalšie nastavenia. Ďalšia návšteva stránok tak môže prebehnúť ľahšie a môže byť produktívnejšia. Súbory cookie sú dôležité. Bez nich by bolo prehliadanie webu oveľa zložitejšie.

Súbory cookie používame na množstvo cieľov. Používame ich napríklad na ukladanie vašich predvolieb bezpečného vyhľadávania, na výber relevantných reklám, na sledovanie počtu návštevníkov na stránke, na zjednodušenie registrácie do nových služieb a na ochranu vašich údajov. Pozrite si zoznam typov súborov cookie, ktoré Google používa, a prečítajte si o tom, ako spoločnosť Google a jej partneri tieto súbory cookie používajú v inzercii. Naše pravidlá ochrany osobných údajov vysvetľujú, ako chránime pri používaní súborov cookie vaše osobné údaje a iné informácie.

Zdroj a kompletné vysvetlenie na: https://www.google.com/policies/technologies/cookies/

Zatvor